Αρχική       Κατασκήνωση "Η χαρά των παιδιών"       Εκδόσεις Λυδία       Λυδία FM 94,2   
   


  Αρχική Σελίδα
 
 
 
Περιεχόμενα τεύχους
 
περισσότερα >>
 
 
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Ο νέος μας χρόνος ήρθε. Όλοι μας τον περιμέναμε με λαχτάρα. Όλοι μας στείλαμε και πήραμε ευχές. Τους είπαμε και μας είπαν: Ευτυχισμένος και ειρηνικός ο καινούργιος χρόνος, γεμάτος από επιτυχίες. Όλοι μας κάναμε όνειρα και σχέδια και είπαμε πως τα λάθη του παρελθόντος δεν θα τα επαναλάβουμε τον ερχόμενο. Υποσχεθήκαμε στον εαυτό μας περισσότερη συνέπεια και αποφασίσαμε καλύτερες σχέσεις με τον εαυτό μας, με τον αδερφό μας και με τον Θεό μας.
Και όταν λέμε καλές σχέσεις με τον εαυτό μας εννοούμε αποκατάσταση των σχέσεων με την ταραγμένη μας συνείδηση. Όλοι μας έχουμε συνείδηση η οποία στα έγκατα του ψυχικού μας κόσμου θρονιασμένη, πάντοτε ορθοφρονούσα και πάντα τα αληθή λέγουσα, ουδέποτε μας ενθαρρύνει στο κακό αλλά αντιθέτως πάντα μας προτρέπει στο αγαθό. Η συνείδησή μας ποτέ δεν υπηρετεί σκοπιμότητες, αλλά πάντα μένει αταλάντευτη μπροστά στις συμπάθειες και αντιπάθειες και με ειλικρίνεια, όταν σκεπτόμαστε να διαπράξουμε το κακό, μας φωνάζει ένα ισχυρό και δυνατό «μη»-Και όταν την καταπατούμε, τότε μας ελέγχει με σφοδρότητα, απευθύνοντάς μας το δυνατό και ασταμάτητο, «είσαι ένοχος», με στόχο πάντα να μας οδηγήσει σε συνειδητοποίηση του λάθους μας, στην αναγνώριση του σφάλματός μας και στην επάνοδο μας στην ευθεία οδό από την οποία απομακρυνθήκαμε. Και τότε μόνο εφησυχάζει, όταν μας οδηγήσει σε έμπρακτη και ειλικρινή μετάνοια.
Αλλά δεν είναι αρκετό να συμφιλιωθούμε μόνο με την συνείδησή μας, Είναι ανάγκη να συμφιλιωθούμε και με τον αδερφό μας. Και όταν λέμε τον αδερφό μας δεν εννοούμε μόνο τους ανθρώπους του συγγενικού περιβάλλοντος, αλλά όλα τα παιδιά του Θεού. Όλοι οι άνθρωποι είναι παιδιά του Θεού και επομένως όλοι μεταξύ μας είμαστε αδέρφια. Πολλές φορές με τους αδερφούς μας ανταλλάξαμε σκληρές κουβέντες. Κάποτε ο ένας πίκρανε τον άλλο. Κάποτε ο ένας αδίκησε τον άλλο. Κάποτε ο ένας δημιούργησε κάποια ψυχρότητα και κάποια βαριά ατμόσφαιρα σε βάρος του άλλου και έκτοτε οι σχέσεις μας είναι δυσχερείς και οι ψυχές μας κινούνται σε μια ομιχλώδη κατάσταση.
Πως μπορεί ο ένας να αρνείται τον χαιρετισμό στον άλλο; Πως μπορεί ο ένας να μισεί τον άλλο; Πως μπορεί κανείς να λέει, ότι αγαπάει τον Θεό, ενώ μισεί τον αδερφό του; Ούτε η προσευχή μας, ούτε το δώρο μας, ούτε η λατρεία μας γίνονται δεκτά από τον Θεό, αν δεν έχουμε καλές σχέσεις με όλους τους αδερφούς. Αποκατάσταση των σχέσεων με τον αδερφό μας σημαίνει: Ζητούμε συγνώμη και παρέχουμε συγνώμη στον καθένα με τον οποίο ήρθαμε σε κάποια σύγκρουση και στις σχέσεις μας επήλθε κάποια δυσχέρεια.
Τέλος, εναπομένει στον καθένα μας να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τον Θεό, οι οποίες αναμφισβήτητα βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, ύστερα από την διάπραξη κάποιου αμαρτήματος. Και με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να θέσουμε σε όλους ένα ερώτημα που αφορά όλους μας: Αλήθεια, υπάρχουν σχέσεις με τον Χριστό και σε ποιο σημείο βρίσκονται; Υπάρχουν σχέσεις παιδιού και πατέρα, πλάσματος και Πλάστου, δημιουργήματος και Δημιουργού; Ποια θέση έχει ο Θεός στην δική μας ζωή; Υπάρχει στην σκέψη μας; Μπορεί να την φωτίσει με το Θεϊκό του φως; Υπάρχει ο Θεός στην γλώσσα μας και μπορεί αυτή ακαταπαύστως να ψάλλει το άγιο όνομα Του και να υμνεί τα μεγαλεία της θεϊκής του αγάπης; Μπορεί η καρδιά μας μα Τον αγαπά περισσότερο από όλους και πάνω από όλα; Η παρουσία του ονόματος του Θεού παίζει αποφασιστικό ρόλο στην ζωή μας. Ποιες είναι οι σχέσεις της καρδιάς μας με τον Ιησού τον Ναζωραίο; Είναι για τον καθένα μας ο Θεός, ο Διδάσκαλος, ο Οδηγός, ο Κυβερνήτης μας, ο Λυτρωτής μας; Αν ναι, χαράς ευαγγέλια. Αν όχι, τότε να μια ακόμη ευκαιρία να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας. Από ψυχρές να τις κάνουμε θερμές. Από τυπικές, ουσιαστικές. Από εχθρικές, φιλικές.
Αδερφέ μου,
Σύνθημα για τον καθένα μας κατά το νέο έτος, ας είναι η αποκατάσταση των σχέσεών μας με τον Θεό, με τον αδερφό μας και με τον εαυτό μας.
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΛΥΔΙΑ 1987
επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα
   
Προφίλ        Άρθρα        Αρχείο       Γίνε συνδρομητής        Η άποψη σας        Όροι Χρήσης        Επικοινωνία